۵ فروردین ۱۳۹۲، ۱۰:۲۹

گزارش خبري مهر/

مقر حكومت والي كردستان در انتظار مسافران نوروزي/ نمايش معماري بومي در عمارت خسروآباد

مقر حكومت والي كردستان در انتظار مسافران نوروزي/ نمايش معماري بومي در عمارت خسروآباد

سنندج - خبرگزاری مهر: عمارت خسروآباد سنندج به عنوان يكي از قديمي‌ترين بناهاي تاريخي استان كردستان در بلوار "شبلي" سنندج قرار گرفته است و به دليل ويژگي هاي منحصر به فرد معماري و همچنين طراحي جالب از جمله آثار قابل بازديد براي مسافران و مهمانان نوروزي به شمار مي رود.

به گزارش خبرنگار مهر، اين باغ كه به وسيله چهار خيابان روبه‌ رو و اطراف عمارت خسروآباد عملا به چهارباغ خسروآباد تبديل و اطراف آن به وسيله چهار خندق در طرفين باغ و كاخ خسروآباد با انواع درختان مختلف احاطه شده، جلوه خاصي را به اين مجموعه داده است.

در حال حاضر تنها درختان چهار باغ و بخش‌هايي از چهار خيابان آن باقي‌مانده است. عمارت خسروآباد كتيبه‌ اي دارد كه اسم فتحعلي شاه قاجار و والي كردستان امان‌الله خان به تاريخ ۱۲۲۳ هجري قمري كه روي اطلاعاتي در مورد زمان ساخت اين بنا و همچنين متوليان ساخت آن حك شده است.
 
نظريات گوناگوني درخصوص اين بناي عظيم و مقر حكومتي كردستان در سال هاي گذشته وجود دارد به طوري كه بعضي صاحب‌ نظران قسمت شرقي بنا را كه قصر ناميده مي‌‌شود مربوط به دوران زنديه مي‌دانند و توسعه و تكميل آن را توسط امان‌الله خان اردلان مي‌ دانند.
 
مجموعه عمارت و باغ آن افزون بر دو بخش اصلي يعني قصر سلطنتي با ورودي ستون ‌دار در بخش غربي و ساختمان شرقي با غلام گردش‌‌ها و ايوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضاي بيروني بنا داراي فضاهاي ديگري چون حمام، اتاق قاپچيان يا قاپوچي يعني حاجب و دربان و خدمتكاران است.
 
 
تزئينات معماري اين بنا شامل گچبري، آجركاري، اروسي‌هاي زيبا و حوض چليپا شكل داخل عمارت است و آنچه كه براساس وضعيت ظاهري و تركيب بناي خسروآباد قابل تامل است هم به نو بودن بافت و تركيب مصالح و سبك مشترك قصر، آشپزخانه، حمام و اصطبل به انضمام ديوارهاي حفاظ شرقي، غربي و جنوبي است كه مربوط به يك دوره بوده است.
 
حوض بسيار بزرگ صليبي شكلي نيز در وسط اين مجموعه بر زيبايي آن افزوده است كه در نوع خود بي ‌نظير است و در گذشته هاي دور آب اين استخر از طريق لوله از كوه هاي اطراف به ويژه آبيدر به اين مكان منتقل مي شد و در البته بخش ديگري از آب مورد نياز از چاه هاي اطراف عمارت به دست مي آمد.
 
آب اين مجموعه جاري و شرب و از مجموعه قنات‌هاي تعبيه شده در روي كوه آبيدر تامين مي‌ شود و از ديگر بخش‌هاي قابل توجه كاخ خسروآباد وجود حوض و فواره با آب جاري در طبقه سوم قصر است كه البته از سالهاي قبل تاكنون اين حوض و فواره فعال نشده است.
 
عمارت خسروآباد شاخص‌‌ترين بناي استان كردستان است كه به عنوان مقر حكومت واليان اردلان مورد استفاده قرار مي ‌گرفت و از سال ۱۳۷۳ عمليات مرمت اين بناي تاريخي آغاز شد اگرچه در سال ۱۳۷۹ بيشترين مرمت و بازسازي اين بنا انجام شد ولي همچنان مرمت و بازسازي عمارت خسروآباد ادامه دارد.
 
 
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان در اين باره گفت: مرمت و بازسازي اين بناي تاريخي از چندين سال قبل آغاز شده و براساس برآوردهاي صورت گرفته براي تكميل آن اعتباري بيش از 2.5 ميليارد تومان مورد نياز است.
 
فرهاد میمنت آبادی با اشاره به تملك كامل عمارت خسروآباد سنندج اظهار داشت: در حال حاضر تنها درصد كمي از اين عمارت در تملك اشخاص و افراد مالك قرار دارد و در جريان سفر سوم هيات دولت، اعتبار مورد نياز براي اين مهم منظور شد و در صورت انجام امورات اداري عمارت خسروآباد سنندج به صورت كامل تملك مي‌شود.
کد خبر 2022487

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha